Irak: Výbuchy pripravili o život najmenej 58 ľudí, desiatky zranili

09.09.2012 Celý región

Bagdad 9. septembra (TASR) - Najmenej 58 ľudí dnes zahynulo a desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia pri výbuchoch v rôznych oblastiach Iraku. Ako poznamenáva agentúra Reuters, irackej vláde sa ani deväť mesiacov po úplnom odsune amerických jednotiek z krajiny nedarí víťaziť v boji s islamskými militantnými skupinami.

K najrozsiahlejším explóziám a streľbe došlo v blízkosti mesta Amára, 300 kilometrov južne od hlavného mesta Bagdad. Dve nálože vybuchli pri šiitskej svätyni a trhovisku. Podľa oficiálnych štatistík zabili 16 ľudí. Hlavná nemocnica sa po útokoch zaplnila ranenými. Ľudí v Amáre vyzývali na darovanie krvi aj prostredníctvom reproduktorov v mešitách.

Dve bomby vybuchli v autách v juhoirackom meste Násiríja - jedna z nich pri budove francúzskeho konzulátu. Polícia uvádza, že o život prišli traja ľudia a siedmi sa zranili. Francúzski diplomati medzi nimi neboli. Terčom násilia sa stali aj vlani v júni, keď konvoj francúzskeho veľvyslanectva zasiahla bomba. Zranila sedem miestnych členov irackej bezpečnostnej hliadky.

V mestách Kirkúk, Sámarrá, Basra a Túz Chúrmátú si dnešné niekoľkonásobné výbuchy vyžiadali ďalšie obete. K zodpovednosti za útoky sa bezprostredne nikto neprihlásil.
 

Vyberte región